martes, 23 de octubre de 2012

La lírica dels cactus


L’organització de Cinema sobre dues rodes reconeixem que fa escassos deu dies no sabíem absolutament res de la Baja 1000. Bé, sabíem que existia un documental, anomenat Dust to glory, sobre aquesta popular cursa off-road.
Després de veure el documental de Dana Brown (condició imprescindible per preparar el programa de mà) no hem pogut fer-hi res: ens hem convertit al Bajisme integrista, i una esplanada desèrtica esquitxada de cactus creuada per una moto a tota velocitat ens sembla una de les estampes més estimulants del planeta, pura lírica motociclista.
Pols, pedres, punxes, metall, hidrocarburs, nit, dia… elements que combinats converteixen la Baja 1000 en una prova única que els participants defineixen com dura, romàntica, increïble, excitant, desafiant, meravellosa, mística…
Per als qui no puguin venir dissabte, un petit apunt per a il.lustrar-se (que esperem acabi de convèncer als indecisos) extret del programa de mà:


Recorregut de la SCORE Baja 2003
 La SCORE Baja 1000
Tot i que a Europa segueix sent desconeguda per molts afeccionats a les dues rodes, la Baja 1000 és la cursa americana d’off-road més popular. Es corre des de 1967 a la península de Baja Califorina (Mèxic), seguint un recorregut que pot ser point to point (tradicionalment d’Ensenada a La Paz, 1000 milles, 1600 Km), o en un circuit amb sortida i arribada a Ensenada (en aquest cas d’unes 830 milles, uns 1300 km). L’organització marca el temps màxim disponible per cobrir el recorregut, sempre per fora carretera tot i que compta amb petits trams d’enllaç per asfalt.
Un dels divertits Baja Bug
La prova Mexicana té l’origen en les 950 milles que el 22 de març de 1962 van cobrir Dave Ekins i Billy Robertson Jr. per posar a prova la fiabilitat de la Honda CL72 Scrambler. Van anar de Tijuana a La paz sense aturar-se en 39 hores i 52 minuts, i l’expectació despertada per la gesta va esperonar, anys més tard, Bruce Meyers a intentar superar la gesta. Al volant del seu buggy “Old Red”, Meyers i Ted Mangels escenificaren una lluita de les quatre rodes contra les dues i van rebaixar el temps d’Ekins en 5 hores l’abril de 1967. La sèrie de temptatives en millorar la marca va derivar en l’organització d’una prova, i el novembre de 1967 se celebrava la primera edició del que avui coneixem popularment com Baja 1000, anomenada llavors Mexican 1000 Rally, la primera competició oficial de Tijuana a La Paz.
Malcolm Smith en l'edició de 1971

A la Baja 1000 hi participen quantitat de vehicles diferents, agrupats per categories: des de lleugeres motos de 125 cc als caríssims i potents Thtopy Truck de preparació lliure, passant per quads o els incombustibles VW escarabat, que corren en una categoria pròpia que pràcticament no admet preparació.
Any rere any,  figures il·lustres de l’off road prenen part en la prova mexicana i contribueixen a incrementar-ne la popularitat, tot i que no sempre aconsegueixen afegir el seu nom al palmarès de la duríssima prova. Malcolm Smith, Steve Mcqueen, James Garner, James Nelson Roberts, Parnelly Jones o Ricky Johnson en són una mostra.”
In the night...










Us esperem el proper dissabte al CC El Sortidor (Pl. Del Sortidor, 12), a les 6 de la tarda.

Convidats (mecànics o no) i col·loqui en funció dels ànims del respectable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario